Fruit

Fruit levert net zoals groenten verschillende soorten voedingsstoffen. Ze leveren ons voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ze zorgen voor een verlaging van de slechte cholesterol (=LDL- cholesterol). Op deze manier verlaagt fruit het risico op hart- en vaatziekten. 

 Bij fruit is variëren in de verschillende kleuren dus aangeraden. Waarom? Elk soort fruit bevat namelijk andere voedingsstoffen. Daarom is het zeer belangrijk om te variëren tussen de verschillende soorten.

Dus daarom geldt hier ook net zoals bij groenten: eat the rainbow!  

Hoeveel fruit?
 
Er wordt aangeraden om 2-3 stukken fruit per dag te eten. Dit kan je op verschillende manieren bereiken bijvoorbeeld door fruit als tussendoortje te eten, maar het is ook altijd goed om fruit bij het ontbijt, de lunch te eten of in het avondmaal te verwerken.

Wanneer je echt honger hebt tussendoor is het aangeraden om dat stuk fruit (koolhydraten) te combineren met bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt (melkproduct) en/of een graanproduct voor langere verzadiging. Dit hangt af van je eigen behoeften op die moment. 

Dit zijn enkele voorbeelden om jou op weg te helpen. Probeer zelf zo creatief mogelijk te zijn.

  • Een stukje fruit op de boterham zoals een banaan of een appel.

  • Tussendoortje.

  • Een stuk fruit bij de yoghurt doen.

  • Een fruitsalade als dessert.

  • Fruit verwerken in de maaltijd zoals een appel in een salade of appels bij spruitjes.

Kies voor fruit dat je zelf lekker vindt en niet omdat je het moet eten.

Over het eten van bananen 
Als jij graag bananen eet, doe dit dan. Vaak wordt gezegd dat bananen te veel suikers en/of energie bevatten.
Een banaan bevat inderdaad wat meer fruitsuikers tegenover bijvoorbeeld een appel, maar dit zijn natuurlijke suikers en zetmeel. Deze geven ons snel energie en deze energie kunnen wij gebruiken om goed te kunnen nadenken, of te sporten bijvoorbeeld.  Daarnaast bevatten bananen ook voedingsvezels waardoor we langer verzadigd zijn. Twijfel dus zeker niet en kies voor een stuk fruit waar jij kan van genieten.

Een portie fruit is ongeveer zo'n 125g, bijvoorbeeld 1 peer/appel. Bij druiven kan je natuurlijk meer eten dan één druif, gemiddeld 10-15 druiven is een goede portie. Nog een voorbeeld is dat 1 portie fruit ook overeen komt met 2 mandarijnen. Je hoeft dit zeker niet strikt af te wegen!

Ook hier hebben vers fruit en diepvriesfruit zonder toevoegingen de voorkeur.

Bij fruit uit blik raden wij aan om te kijken naar de verpakking. Wanneer er op de verpakking staat: "op sap" dan betekent dit dat er meestal geen suikers aan toegevoegd zijn. Wanneer er op de verpakking staat: "op siroop" dan betekent dit dat er suikers aan toegevoegd zijn en meer energie bevat.  Daarnaast bevat fruit uit blik ook minder vitaminen en mineralen. Dit komt door de korte verhitting die ze ondergaan. Natuurlijk kan je af en toe variëren. Ook fruit in blik kan passen in een voedzaam voedingspatroon en kan met mate worden gegeten.

Tot slot raden wij aan om zoveel mogelijk te kiezen voor seizoensfruit. Het is niet alleen duurzamer maar ook goedkoper. Bekijk zeker onderstaande fruitkalender. 

Veelgestelde vragen

Behoort fruitsap ook tot fruit?

Fruitsap is een minder goede vervanger voor fruit. Tijdens het persen gaan er veel vezels verloren. Hierdoor zal een glas fruitsap minder verzadiging geven dan een stuk fruit. Daarnaast bevat fruitsap ongeveer evenveel energie als frisdrank. Dit komt doordat de natuurlijke suikers worden beschouwd als toegevoegde suikers. Tot slot bevatten fruitsappen ook zuren. Dit kan zorgen voor slijtage van je tanglazuur. Kan ik nu nog fruitsap drinken? Natuurlijk kan je nog fruitsap drinken maar wij adviseren wel om de hoeveelheid te beperken. 

Kan ik gedroogd fruit zoals rozijnen eten?

Rozijnen behoren tot het gedroogd fruit. Tijdens het drogen wordt het vocht onttrokken van het fruit waardoor het suikergehalte en energiegehalte stijgt. Daarnaast gaat ook vitamine C verloren door het drogen. Er wordt aangeraden om niet meer dan 1 handje gedroogd fruit per dag te eten. 
Vers fruit krijgt zeker de voorkeur. 

Fruitkalender:

8-06-2021.| Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin