Groenten zijn belangrijk voor onze gezondheid.

De voordelen van groenten: 

Groenten leveren ons voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ook zorgen ze voor een verlaging van de slechte cholesterol (=LDL- cholesterol). Op deze manier verlagen groenten het risico op hart- en vaatziekten.

Waarom is het belangrijk om te variëren in groenten?

Elk soort groente bevat andere voedingsstoffen. Daarom is het zeer belangrijk om te  variëren tussen de  verschillende soorten. Een mooie richtlijn om te hanteren is het eten van verschillende kleuren van  groenten: eat the rainbow!  
Tot slot: kies zoveel mogelijk voor seizoensgroenten. Ze zijn niet enkel duurzamer maar ook goedkoper. Bekijk zeker onderstaande groentenkalender.

Vers, diepvries, uit blik...?
Verse groenten bevatten verschillende vitaminen en mineralen en zijn goed voor je lichaam.
Daarnaast zijn licht bewerkte diepvriesgroenten zonder toevoegingen ook een goede keuze omdat zij nog alle vitaminen en mineralen bevatten. Als je dus weinig tijd hebt kan je perfect diepvriesgroenten gebruiken om mee te koken.

Groenten uit blik zonder toevoegingen zijn zeker een goede keuze en kunnen gebruikt worden. Let wel op, vaak bevatten groenten uit blik extra toevoegingen zoals zout en zijn daarom van samenstelling een iets mindere keuze. Zout kan de bloeddruk laten stijgen. Af en toe kan je deze zeker gebruiken ter variatie. Deze krijgen enkel niet de voorkeur voor dagelijks gebruik!

Hoeveel groenten raden wij aan om te eten?
Er wordt aangeraden om minimaal 300 gram groenten per dag te eten, maar natuurlijk kan je er nog altijd meer van eten. Het eten van 300 gram groenten per dag kan je bereiken door 2 keer per dag groenten te eten zoals bij lunch en diner, maar natuurlijk kunnen meerdere keren per dag ook. 

Hierbij enkele tips die je kan toepassen. 

  • Bij de broodmaaltijd kan je een tas soep of een salade eten. 

  • Als tussendoortje bijvoorbeeld een tas soep drinken of groenten eten zoals snoeptomaatjes. 

  • Bij de warme maaltijd kan je het bord voor de helft vullen met groenten.

Veelgestelde vragen
Welke groenten kies je best?

Een vraag die vaak terugkomt... het antwoord hierop is: ALLE groenten zijn een goede keuze. Neem groenten die jij lekker vindt en probeer te variëren in deze soorten. Elke groentesoort bevat andere vitaminen en mineralen, om deze reden is afwisseling aan te raden!

Is er verschil tussen rauwkost en gekookte groenten?

De vitaminen die aanwezig zijn in de groenten zijn gevoelig voor warmte. Daardoor bevatten gekookte groenten minder vitaminen dan rauwkost. Dit verlies kan je beperken door de groenten te stomen of door de groenten niet te lang te verhitten.

Er wordt aangeraden om af te wisselen tussen rauwkost en gekookte groenten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door rauwkost te eten als tussendoortje en gekookte groenten bij de warme maaltijd. Natuurlijk moet je iets zoeken waarbij jij jezelf goed bij voelt. Als je bijvoorbeeld niet graag rauwkost eet dan moet je dit ook niet.

Zijn bewerkte groenten slecht voor de gezondheid?

Onder bewerkte groenten worden diepvriesgroenten, groenten in blik/glas en rauwkost in een pakje verstaan. Deze groenten zijn al gewassen en versneden en zijn niet slecht voor de gezondheid. Ze bevatten ongeveer dezelfde voedingswaarden, maar wel bij een correcte bewaring. Kijk hiervoor zeker op de verpakking. Bij sommige producten wordt ook room of zout aan toegevoegd. Deze producten kan je zeker nog eten, maar probeer dit te beperken. Dus geef voornamelijk de voorkeur aan zout- en roomloze varianten.


Groentekalender: 

8-06-2021.| Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin