Mindset                         

Wat is mindset? 

Mindset is het Engelse woord voor 'je manier van denken'. Hieronder vallen zowel gedachten als overtuigingen. Overtuigingen zitten in ieders hoofd en zijn dingen die jij gelooft over de wereld. Vaak zijn ze afkomstig uit de omgeving, zoals ouders, opvoeders, school, etc.

Deze overtuigingen en gedachten bepalen de manier waarop er naar dingen wordt gekeken, gereageerd en gehandeld. Kortom, mindset heeft een invloed op het hele leven: persoonlijke ontwikkeling, schoolprestaties, werk, relaties, etc. Het is de basis van jouw persoonlijke succes en staat dus aan de basis van eigenlijk alles in je leven! Vandaar dat dit deel zo een belangrijk onderdeel is van de website.

Eetbuien doorbreken door begrip te hebben voor de werking van je brein en mindset

Als je duurzaam wilt veranderen en het patroon van eetbuien wilt doorbreken is het belangrijk te weten hoe jouw mindset werkt en je brein in elkaar zit. Een probleem kan namelijk pas worden opgelost als het begrepen wordt. Op deze pagina vind je daarom een beknopte uitleg van hoe jouw brein in elkaar zit.


De 3 lagen van het brein.

- Neocortex = De bovenste laag van het brein beperkt zicht tot het vermogen van taal en rationeel of logisch denken. De term 'Human' of bewustzijn wordt ook wel eens gebruikt omdat dit gedeelte van het brein ons menselijk maakt.

- Limbisch systeem = Het middelste gedeelte van het brein beperkt zicht tot het regelen van gevoelige zaken zoals emoties en intuïtie. Dit gedeelte wordt ook wel zoogdierenbrein genoemd omdat het bij alle zoogdieren aanwezig is en niet enkel bij de mens. 

- Reptielenbrein = De onderste laag van het brein beperkt zich tot acties die voor overleving zorgen. Dit deel van het brein bestaat al sinds de oertijd maar het kan geen logische gedachten vormen. Dit wordt vaak de 'Chimp' of je onderbewustzijn genoemd. 

Wat doet de Human?

Voor het gemak noemen we vanaf nu de Neocortex de 'Human'. De Human is het gedeelte dat ons mens maakt. Het bepaald dus wie jij bent, kan logisch nadenken en werkt enkel op basis van feiten en waarheden.

De human wordt ook wel je bewustzijn genoemd en heeft als taak om jou zoveel mogelijk te laten bereiken in het leven. Met dit gedeelte van je brein stel je bijvoorbeeld doelen om zoveel mogelijk voldoening halen uit het leven. Denk aan het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden, het stellen en behalen van doelen, het verrichten van werkzaamheden waar je voldoening uit haalt omdat je daarin kan groeien en jezelf kan ontwikkelen, relaties, samenwerkingen, etc.

Een voorbeeld van logisch denken is:
'Wanneer ik goed voor mezelf zorg en goed gezond eet, dan voel ik me op de lange termijn fit en gezond en zit ik lekker in mijn vel.'

De Human kan denken aan voordelen op de lange termijn. Dit ten opzichte van de Chimp die dat niet kan.

Wat doet de Chimp?
De Chimp beperkt zich maar tot één functie en dat is overleven. Het reguleert daarom ook allerlei basale functies zoals onze ademhaling en hartslag, maar daarnaast ook overlevingsinstincten.

Een van de overlevingsinstincten is de fight or flight respons. Dit is een verdedigingsmechanisme dat zowel bij mensen als dieren optreedt wanneer er gevaar dreigt. Hoe er op gevaard gereageerd wordt, verschilt per zoogdier. De ene zoogdier zal kiezen voor vluchten, de andere zal verstijven en weer een andere zal gaan vechten.

Naast het fight-or-flight respons, heeft het reptielenbrein om te overleving nog een hele sterke drift en dat is de eetdrift. Zonder voeding kunnen we het natuurlijk niet overleven, dus vandaar dat dit voor het reptielenbrein heel erg belangrijk is.

Andere kenmerken van het reptielenbrein zijn:

  • Overdreven reageren
  • Zwart wit denken
  • Denken aan de korte termijn i.p.v. aan de lange termijn

Daarnaast wilt je Chimp het liefst veiligheid en comfort. Hij wilt het liefste in zijn 'comfortzone' blijven. Je hebt het altijd al zo overleefd dus waarom zou je veranderen? Wie weet overleefd je dat wel niet!

Het reptielenbrein is dan ook hetgeen dat in de weg staat om te veranderen en gewoontes te doorbreken. Soms werken deze gewoontes goed, maar heel vaak ook niet.  

De discussie tussen Human en Chimp

Je chimp is 5x sterker dan je Human en kan dus jouw Human overheersen. Wanneer een gedeelte van het brein in opstand komt en op dat moment tegen je zegt: 'Zou je dat nou wel doen?' 'Weet je dat nou wel zeker?' 'Ben jij niet te laag opgeleid?' 'Je denkt toch niet dat jij net zo kan worden als zij?'

Op dat moment is het je Chimp die in opspraak komt tegen je Human.

Ondanks dat de Chimp 5x sterker is, betekent het niet dat je altijd naar de Chimp hoeft te luisteren. Het enige wat de Chimp namelijk doet is het sturen van een impuls. Hij geeft je een suggestie van hoe je iets aan moet pakken, maar uiteindelijk kies jij ervoor of je hiernaar luistert of niet. Je Chimp kan namelijk niet je spieren aansturen. 

Door te beseffen dat het je Chimp is die hier op dit moment de overhand heeft kan je het uiteindelijk gaan beïnvloeden. Hoe je dit gaat doen zie je in de oefening 'Bewust worden van de werking van je brein'. 

Wat doet het zoogdierenbrein?
Het zoogdierenbrein heeft verschillende functies. Wanneer we spreken over eetbuien, dan is het vooral interessant om te kijken naar het pijn- en genotsysteem dat hierin aanwezig is.

Ons brein wilt het liefst pijn vermijden en op zoek gaan naar genot. Het is een systeem dat bij ons allemaal aanwezig is en creëert constructies om de pijn niet te hoeven voelen. Dit brein zorgt ervoor dat we beschermingsmechanismen ontwikkelen en vermijdend gedrag om met pijn om te gaan.

Om een voorbeeld te geven: je bent het gewoon wanneer je stress ervaart om te eten. De pijn is in dit geval de 'stress'. De bescherming die je hiervoor hebt gevonden is het eten van iets wat je tijdelijk een goed gevoel geeft.

Als iets lekker is of goed voelt, gebeurt het vaker. Voelt het niet goed, dan wil je ermee stoppen. Of 'iets' gezond of ongezond is doet niet ter zake. Suiker is ongezond maar lekker, dus je wilt er meer van. Je hoofd stoten is vervelend, dus je probeert het te vermijden omdat het niet goed voelt.

Negatief denken

Interessant om te weten is dat hersenen van nature negatieve gedachten zwaarder laten wegen. Dat was nuttig in de oertijd, toen het gevaar overal op de loer lag en het herkennen van risico's de overlevingskansen vergrootte. Tegenwoordig is van zo'n gevaar geen sprake meer maar het brein functioneert nog steeds op dezelfde manier. De negatieve gedachten zitten meer dan nodig in de weg. Daarom kunnen best oude patronen, die niet dienen, doorbroken worden. Met een nieuwe mindset te vormen, wordt daarom best aan mentaliteit, overtuigingen of attitude gewerkt om zo te kunnen veranderen.

Alleen wie dit doet kan oude gewoontes doorbreken en zichzelf nieuwe gewoontes aanleren die goed voelen en haalbaar zijn. Hoe je dat precies doet dat leggen wij je uit. Je kan namelijk veranderen door de 3 lagen van je hersenen met elkaar te verbinden. Je brein bestaat uit verschillende onderdelen met elk een andere functie. Aan de hand van een model leggen we in detail uit hoe je brein werkt.  

Wat is het effect van restricties omtrent voeding op ons brein?  

Wanneer je restricties hebt, dan verbied je jezelf om iets te doen. Wanneer we kijken naar voeding, dan verbied je jezelf om bepaalde voedingsmiddelen te eten waardoor je deze gaat vermijden.

Bijvoorbeeld: ik mag van mezelf geen chocolade eten omdat in mijn gedachten chocolade ongezond is voor mijn lichaam.

Wat gebeurt er nu wanneer we onszelf restricties opleggen? 
In ons reptielenbrein (zie afbeelding lagen van het brein) ontstaat er spanning omtrent eten. Je brein gaat denken dat er niet genoeg voeding is. Er ontstaat een alarmsignaal die zegt: 'Help! Er is niet voldoende voedsel beschikbaar!'. Dit signaal stimuleert je vervolgens om juist zoveel mogelijk te gaan eten. Want --> het reptielenbrein wil overleven!


Onderstaande zelf ontworpen figuur is 'de restrictie en binge cirkel'

Het 80/20 principe 

Volgende principe kan jou helpen om zonder restricties omtrent voedsel te leven. 
Dit is dan ook de reden dat 'The Heart of Foods' is gebaseerd op het 80/20 principe. Ja, zoals je leest, het is een principe en het is zeker geen regel.

Je stelt bijvoorbeeld je maaltijd samen uit 80% van producten uit de buitenkant van de Heart of Foods, dus nutriëntrijke voedingsmiddelen, en voor 20% kies je bijvoorbeeld puur op basis van wat jij lekker vindt of trek in hebt, zonder na te denken over hoe gezond dat voedingsmiddel is. Dit kan bijvoorbeeld een voedingsmiddel zijn uit de binnenkant van de cirkel, waar jij heel erg van kan genieten. 

Je kan het ook anders aanpakken en bijvoorbeeld 80% voedzame keuzes maken en 20% minder voedzame keuzes per week. Op die manier bekijk je het per weekbasis, maar je kan dit ook doen op dagbasis, of op maaltijdbasis. Die keuze is aan jou! 


Het 80/20 principe zorgt ervoor dat je nog steeds bewust bezig bent met wat je eet, maar zonder dat je een strikt dieet vooropstelt waar je helemaal niet gelukkig van wordt. 

Op deze manier kan je zonder gevoelens van schuld blijven genieten van bijvoorbeeld die koffiekoek op zondag, of die dag van de week waarop frietjes worden gegeten. 

Bij "weetjes over voeding" vind je hier ook nog wat informatie over! 

8-06-2021.| Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin