Peulvruchten en vleesvervangers

Peulvruchten zijn een goed alternatief voor vlees. Ze bevatten voldoende eiwitten, maar ook vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen.

Niet alle peulvruchten zijn goede vleesvervangers omdat ze onvoldoende eiwitten leveren om vlees te vervangen. Snijbonen, sperziebonen, boterbonen en peultjes bevatten onvoldoende eiwitten waardoor ze tot de groep groenten behoren. 

Wat zijn dan wel goede vleesvervangers?
Bruine, witte en zwarte bonen, kikkererwten, linzen, spliterwten, sojabonen, kidneybonen, kapucijners en kievitsbonen zijn goede vleesvervangers.

Producten op basis van deze peulvruchten zijn ook goed zoals tofu, tempé, seitan en mycoproteïne. 

Ben je vegetarisch of veganistisch?
Dan is dit belangrijk om te weten: de eiwitten aanwezig in de peulvruchten (met uitzondering van sojabonen) hebben een lagere kwaliteit dan de eiwitten van vlees. Hierdoor is je behoefte aan eiwitten verhoogd. Let er dus zeker op dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt via andere voedingsmiddelen.

Ben je vegetarisch? Dan kan je voldoende eiwitten binnenkrijgen door het eten van eieren, kaas en melkproducten, peulvruchten, granen, noten en zaden te eten.

Ben je veganistisch? Dan kan je voldoende eiwitten binnenkrijgen door het eten van plantaardige melkproducten, tofu, tempé, peulvruchten, granen, noten en zaden. 

Er wordt aangeraden om af te wisselen tussen dierlijke producten en plantaardige producten. Daarnaast hebben peulvruchten een positief effect op de gezondheid. Ze verlagen de slechte cholesterol (LDL- cholesterol) waardoor het risico op hart- en vaatziekten verminderd.

 Veelgestelde vragen.

Zijn kant-en-klare vleesvervangers goed voor onze gezondheid?

Er zijn zowel voedzame als minder voedzame vleesvervangers op de markt. Je kan de voedzame herkennen aan de hand van de voedingswaarden op een verpakking.
De minder voedzame bevatten veel zout en vetten. Ook gepaneerde vleesvervangers absorberen tijdens het bakken veel vet.

Ons advies is om dus zeker naar de voedingswaarden op de verpakking te kijken. Er zijn enkele zaken waarop je zeker kan letten.

Eiwitten:  > /= 10 gram per 100 gram

Vetten: < /= 10 gram per 100 gram

Zout: < /= 820 milligram natrium per 100 gram

Ijzer: < 2,1 milligram per 100 gram

Vitamine B12: > /= 0,38 microgram per 100 gram

Tip: Wat zeker ook een aanrader is, is de veggiewijzer van EOS Wetenschap (zie link onderaan). Met behulp van de veggiewijzer kan je in één oogopslag zien of het product een goede of een minder goede keuze is.

https://www.eoswetenschap.eu/voeding/5-dingen-waar-je-best-op-let-als-je-een-vleesvervanger-koopt#&gid=1&pid=1 

8-06-2021.| Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin