Peulvruchten en vleesvervangers
Peulvruchten zijn een goed
alternatief voor vlees. Ze bevatten voldoende eiwitten, maar
ook vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen.
Niet alle
peulvruchten zijn goede vleesvervangers omdat ze onvoldoende eiwitten leveren
om vlees te vervangen. Snijbonen, sperziebonen, boterbonen en peultjes bevatten
onvoldoende eiwitten waardoor ze tot de groep groenten behoren.
Wat zijn dan wel goede
vleesvervangers?
Bruine, witte en zwarte bonen,
kikkererwten, linzen, spliterwten, sojabonen, kidneybonen, kapucijners en
kievitsbonen zijn goede vleesvervangers.
Producten op basis van deze
peulvruchten zijn ook goed zoals tofu, tempé, seitan en mycoproteïne.
Ben je vegetarisch of veganistisch?
Dan is dit belangrijk om te weten: de
eiwitten aanwezig in de peulvruchten (met uitzondering van sojabonen) hebben een
lagere kwaliteit dan de eiwitten van vlees. Hierdoor is je behoefte aan
eiwitten verhoogd. Let er dus zeker op dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt
via andere voedingsmiddelen.
Ben je vegetarisch? Dan kan je voldoende eiwitten binnenkrijgen door het eten van eieren, kaas en melkproducten, peulvruchten, granen, noten en zaden te eten.
Ben
je veganistisch? Dan kan je voldoende eiwitten binnenkrijgen door het eten van plantaardige melkproducten, tofu,
tempé, peulvruchten, granen, noten en zaden.
Er wordt aangeraden om af te wisselen tussen dierlijke producten en plantaardige producten. Daarnaast hebben peulvruchten een positief effect op de gezondheid. Ze verlagen de slechte cholesterol (LDL- cholesterol) waardoor het risico op hart- en vaatziekten verminderd.
Veelgestelde vragen.
Zijn kant-en-klare vleesvervangers
goed voor onze gezondheid?
Er zijn zowel
voedzame als minder voedzame vleesvervangers op de markt. Je kan de voedzame
herkennen aan de hand van de voedingswaarden op een verpakking.
De minder voedzame bevatten veel zout en
vetten. Ook gepaneerde vleesvervangers absorberen tijdens het bakken veel
vet.
Ons advies
is om dus zeker naar de voedingswaarden op de verpakking te kijken. Er zijn enkele zaken waarop je zeker
kan letten.
Eiwitten: > /= 10 gram per 100 gram
Vetten: < /= 10 gram per 100 gram
Zout: < /= 820 milligram natrium per 100 gram
Ijzer: < 2,1 milligram per 100 gram
Vitamine B12: > /= 0,38 microgram per 100 gram
Tip: Wat zeker ook een aanrader is, is de veggiewijzer van EOS Wetenschap (zie link onderaan). Met behulp van de veggiewijzer kan je in één oogopslag zien of het product een goede of een minder goede keuze is.