Soorten honger

Waarom kan het interessant zijn om te weten welke soorten honger er bestaan?

Wanneer je tegen eetbuien aan loopt, dan is het vooral belangrijk om het verschil tussen schijnhonger en echte honger te kennen. Op die manier kan je nagaan of je echte honger ervaart of dat je bijvoorbeeld enkel honger hebt door bepaalde gedachten.

Welke soort honger heb ik?

Wanneer je op het punt staat om te eten, stel je zelf dan de vraag:
"Wat voor soort honger heb ik? "
Neem het lijstje onder "Welke soorten honger bestaan er nu eigenlijk" er eventueel bij en probeer te onderscheiden over welke soort honger het gaat. Op deze manier leer je kennen wat je lichaam voelt. Is het schijnhonger of heb je werkelijk honger? 

Als het schijnhonger is, probeer dan eens na te denken over hoe deze 'honger' wordt veroorzaakt. Wat is de trigger van deze 'honger'?

Enkele voorbeelden van triggers: 
Je zag iemand iets lekkers eten of je rook de lekkere frieten van de frituur. 
Je voelt je verdrietig door slecht nieuws dat je hebt gehoord
Je bent gespannen voor een presenatie die je moet geven
Etc.

Het kan in het begin moeilijk te herkennen zijn, dus het vergt oefening.
Maak er een gewoonte van deze vraag te stellen aan jezelf. 

!! Ook het gevoel van honger kan verward worden met dorst. Drink een groot glas water indien je honger lijkt te hebben.

Welke soorten honger bestaan er nu eigenlijk?

Schijnhonger
Er zijn verschillende soorten schijnhonger. Onderstaande afbeelding geeft een weergave van alle soorten schijnhonger met daarbij meer uitleg. 

Ooghonger: Wanneer je maag vol zit maar je ogen nog wel zin hebben om te eten. Bijvoorbeeld wanneer je net op restaurant een 5-gangen menu hebt gegeten maar de serveerster komt de dessertkaart brengen, of zin krijgen in eten door op televisie lekker eten te zien. 

Oorhonger: Wat je hoort kan aanzetten tot eten. Bijvoorbeeld iemand naast jou in de zetel zit een zak chips te eten. Door dat geluid te horen kun je zelf ook zin hebben om te eten.

Neushonger: Geuren hebben een krachtig effect op ons. Als bijvoorbeeld een verkoudheid hebben en voedsel niet meer ruiken dan ervaren we voeding vaak als smaakloos. Bakkerijen zijn zich erg bewust van deze neushonger.

Mondhonger: Kauwen is een belangrijk onderdeel om de mondhonger te bevredigen. De mond verlangt naar een plezierige sensatie in de mond. Wanneer je amper kauwt en gewoon het voedsel doorslikt is je bord leeg voor je het zelf beseft en heb je hier niet echt van kunnen genieten. 

Hoofdhonger: Dit soort honger is gebaseerd op gedachten en wordt beïnvloed door wat we horen van anderen of zaken die we lezen. Vaak gaat dit om voedsel als 'goed' of 'slecht' onderverdelen. Bijvoorbeeld: door de week eet ik enkel gezond voedsel en in het weekend ongezond voedsel. 

Harthonger: Verlangen naar die lekkere pasta die jouw geliefde klaarmaakt. Het is niet zo zeer om die pasta maar wel de uiting van zijn liefde die ze proeft.

Hierbij hoort ook, eten om emoties zoals verdriet, eenzaamheid, boosheid op te vullen maar geen enkel gevoel kan deze soort van honger stillen.

Echte honger

De enige echte honger is maaghonger. Je maag toont aan dat hij leeg is door middel van verschillende signalen. Vaak voelt dit als een leeg en hol gevoel, waarbij de maag lichtjes samentrekt. Dit komt op in een golfbeweging en kan dus ook een 'hongergolf' worden genoemd.

Wanneer we deze eerste hongergolf negeren, dan gaat het hongergevoel na een tijd ook terug weg. Echter, na verloop van tijd komt er opnieuw een hongergolf dat sterker is. Aangezien deze golf wat sterker is, krijgen mensen vaak het gevoel dat ze dringend iets moeten eten omdat de maag hier nood aan heeft.

Als we onze hongergevoelens negeren krijgen we deze lastige situaties die we liever willen vermijden. We zouden moeten luisteren wanneer het lichaam brandstof nodig heeft en iets nemen om te eten wanneer de maag samentrekkingen vertoont en dus leeg is.


Maaghonger: de enige echte honger is maaghonger. Je maag kan aantonen via verschillende signalen dat hij leeg is. Een leeg gevoel in de maag komt vaak voor omdat de maag samentrekt. Wanneer we dit gevoel negeren gaat het hongergevoel na een tijd ook terug weg. Na verloop van tijd komt er opnieuw een hongergevoel dat sterker is, Mensen moeten dan dringend eten omdat de maag hier nood aan heeft. Als we onze hongergevoelens negeren krijgen we deze lastige situaties die we liever willen vermijden. We zouden moeten luisteren wanneer het lichaam brandstof nodig heeft en iets nemen om te eten wanneer de maag samentrekkingen vertoont en dus leeg is.

8-06-2021.| Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin