Vetstoffen

Vetten hebben we nodig voor onze gezondheid. Waarom?
--> Het zijn bouwstoffen en brandstoffen voor ons lichaam.
--> Ze leveren essentiële vitaminen zoals vitamine A, D en E.
--> Ze zorgen voor de aanmaak van belangrijke hormonen.

We maken een onderscheidt in 2 soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten 
De verzadigde vetten zijn minder gunstig voor je gezondheid omdat zij de slechte cholesterol laten stijgen en zo meer risico geven op hart- en vaatziekten.
De onverzadigde vetten hebben een gunstig effect op de gezondheid omdat ze de slechte cholesterol in bloed laten dalen. Onder onverzadigde vetten verstaan we zowel de enkelvoudig als meervoudig onverzadigde vetzuren. 

Dus hoe kies ik nu een vetstof?
Aanbevolen wordt om te kiezen voor een vetstof met een goede vetzuursamenstelling. Deze samenstelling is terug te vinden op de verpakking van elk product. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de verhouding verzadigde op onverzadigde vetten.

 Een gunstig product bevat max 1/3de verzadigde vetten op het totale vetgehalte van de vetstof. Dit betekent dat er dus meer onverzadigde vetten in zitten (zo'n 2/3de van het totale vetgehalte).

De meeste plantaardige oliën hebben een gunstige vetzuursamenstelling.
Enkele voorbeelden zijn: olijfolie, maïsolie, sojaolie, druivenpitolie, arachideolie, notenolie, etc.

Harde bak- en braadvetten en roomboter bevatten een minder gunstige vetverhouding met meer verzadigde vetten.

Uitzonderingen zijn palmpitolie en kokosolie (deze bevatten meer verzadigde vetten, dus minder gunstig voor de gezondheid). Dit wil niet zeggen dat je deze niet kan gebruiken, maar voor dagelijks gebruik is het eerder aan te raden om een andere vetstof te verkiezen met een betere vetzuursamenstelling.

Voor smeervetten geldt de regel: hoe beter smeerbaar en zachter de vetstof, hoe minder verzadigde vetten deze zal bevatten. Je kiest dus best een zachte margarine of halvarine. 

Voor bak- en braadvetten geldt de regel: hoe vloeibaarder hoe minder verzadigde vetten deze bevatten.
Vetstof uit een flesje heeft dus de voorkeur boven vaste vetstof. 

Hoeveel vetstof gebruik ik best?
Vetstof bij bereidingen: 1 eetlepel vetstof per persoon wordt aanbevolen bij de warme maaltijd.
Smeervet: aanbevolen om 1 mespunt te gebruiken per boterham.

Veelgestelde vragen
Kan ik elke olie verhitten?

Neen, niet alle plantaardige oliën kunnen verhit worden. Dit komt doordat sommige een te hoog gehalte aan onverzadigde vetten bevatten, waardoor deze bij verhitting kunnen verbranden en dus bitter worden van smaak. Daarnaast kunnen er afbraakproducten vrijkomen bij een te hoge verhitting. Deze afbraakproducten zijn niet goed voor de gezondheid.

Welke olie kan je nu gebruiken voor een bereiding?

Koude bereidingen, denk maar aan bijvoorbeeld dressing voor een salade, etc.
--> Sojaolie, walnootolie, koolzaadolie en lijnzaadolie.

Warme bereidingen, denk maar aan bijvoorbeeld stoven van groenten, bakken van vlees, etc
--> Olijfolie, zonnebloemolie en maïsolie.

Hete bereidingen, denk maar aan bijvoorbeeld wokken, frituren, etc.
--> Arachideolie, frituurolie en druivenpitolie.

Let op! Deze oliën kunnen ook voor andere bereidingen gebruikt worden omdat ze kunnen verschillen van samenstelling. Daarom raden wij aan om altijd de verpakking te lezen. Op het etiket staat vermeld waarvoor de olie geschikt is.


8-06-2021.| Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin