Vis
Vis, schaal- en scheldieren passen zeker binnen een gezonde voeding.
Vis en voornamelijk vette vissoorten zijn rijk aan omega-3-vetzuren. Dit zijn
onverzadigde vetzuren en zorgen voor bescherming tegen hart- en vaatziekten.
Daarnaast bevat vis ook heel wat vitaminen en mineralen die belangrijk zijn
voor het lichaam.
Magere en vette vissoorten
Er wordt aangeraden
om een goede afwisseling te maken tussen magere en vettere
vissoorten.
Wat zijn nu vette vissoorten?
Voorbeelden: zalm, makreel, haring, paling, sardienen, etc.
Wat zijn nu magere vissoorten?
Voorbeelden: kabeljauw, heilbot, koolvis, garnalen, kreeft, etc.
Ook bestaan er nog halfvette vissoorten.
Voorbeeld: forel, zwaardvis, heilbot, mossel, oester, etc.
Hoeveel vis per week?
Er wordt aangeraden om 1 à 2 x per week vis, schaal-
of schelpdieren te eten. Meerdere keren wordt niet aangeraden om volgende redenen:
--> De zeeën raken steeds meer vervuild.
Hierdoor kunnen er stoffen aanwezig zijn in vissen die de gezondheid van de
mens kunnen schaden.
--> Sommige vissoorten zijn overbevist. Hierdoor komen deze soorten in gevaar.
Veelgestelde vragen.
Waarom
afwisselen tussen magere en vette vissoorten?
Vis bevat belangrijke
vetzuren, namelijk de omega-3-vetzuren. Deze
vetzuren zorgen voor een bescherming tegen hart- en vaatziekten. Omega-3-vetzuren
zijn voornamelijk aanwezig in vette vissoorten. Daarom wordt er aangeraden om
zeker af te wisselen tussen magere en vettere vissoorten.
Hoe vis bewaren?
Het is belangrijk om vis op de correcte manier te bewaren omdat dit een
product is dat snel bederft. Je kan het bewaren in de koelkast of in de diepvries.
Let wel op! Wanneer vis ontdooid is, dan kan
je het niet meer opnieuw invriezen.
Als je kiest voor vis in blik dan raden wij
aan om de vis te verwijderen uit het blik. Wanneer het blik geopend is, is er
minder bescherming tegen micro-organismen. Daarnaast kan contact met zuurstof
een chemische reactie veroorzaken met het blik waardoor giftige stoffen kunnen
ontstaan.
Vis kan enkele dagen bewaard worden in de
koelkast. Toch raden wij aan om de vis zo snel mogelijk te consumeren.