Vlees
Vlees heeft zowel gunstige als ongunstige effecten op ons lichaam. Zo is vlees een bron van eiwitten, vitamines en mineralen en vetten. Echter, bereidingen van vlees zoals gehakt en vleeswaren bevatten daarnaast ook veel zout. Een te hoog zoutgebruik kan leiden tot een verhoogde bloeddruk!
De 3 groepen vlees
- Wit vlees: Dit omvat het vlees van kippen en ander gevogelte. Er zijn zowel geen aantoonbare negatieve als positieve effecten van wit vlees op de gezondheid.
- Rood vlees: Dit omvat vlees van runderen, varkens, schapen en geiten. Een hoge consumptie van rood vlees kan schadelijk zijn voor gezondheid. Er is namelijk een hoger risico op darmkanker, longkanker, beroerte en diabetes type 2.
- Bewerkt vlees: Met bewerkt vlees wordt rood of wit vlees bedoeld dat gerookt, gezouten, gedroogd of nog een reeks andere bewerkingen heeft ondergaan zoals runderrookvlees, paardenvlees, bacon, paté, etc. Bewerkt vlees wordt ook in verband gebracht met hoger risico op darmkanker, diabetes type 2 en een beroerte.
Magere en vette vleessoorten
Net zoals vis kan je vlees ook opdelen op vlak van het vetgehalte.
Wat zijn nu vette vleessoorten?
Voorbeelden: spek,
varkensworst, beuling, duif, etc.
Wat zijn nu magere vleessoorten?
Voorbeelden: biefstuk,
haas, kippenborst, varkenslap, etc.
Er wordt aangeraden om zeker af te wisselen tussen dierlijke en plantaardige producten. Probeer vlees te beperken door het maar bij één maaltijd te gebruiken zoals bij de broodmaaltijd of bij de warme maaltijd.
Onderstaand lees je een ideale weekfrequentie voor het eten van vlees/ vis/ vegetarisch bij de warme maaltijd.
- 1 à 2x per week: vers rood vlees (rund, varken, schaap, etc.)
- 2 à 3x per week: vers wit vlees (kip, kalkoen, duif, etc.)
- 1 à 2 per week: (vette) vis
- 1x per week: peulvruchten of plantaardige vervangproducten.
- 1x per week: eieren of noten
Alternatieven voor broodbeleg.
Er zijn verschillende alternatieven voor broodbeleg. Op deze manier kan je vlees bij de broodmaaltijd beperken. Hieronder vind je een aantal alternatieven. Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden.
- Fruit
- Groenten
- Notenpasta's
- Peulvruchtenspread
- Eieren
- Kaas
- Vis