Zoetstoffen
In lightproducten worden suikers vaak vervangen door zoetstoffen zoals bij Cola Light. Zoetstoffen zorgen ervoor dat de zoete smaak van het product blijft behouden, zonder dat er energie aan wordt toegevoegd.
De 2 soorten zoetstoffen
Intensieve zoetstoffen: Dit zijn zoetstoffen die veel zoeter zijn dan gewone suiker. Hiervan heb je maar een kleine hoeveelheid nodig om dezelfde zoete smaak te krijgen waardoor de hoeveelheid energie die je opneemt minder zal zijn.
Enkele voorbeelden van intensieve zoetstoffen:
Acesulfaam-K, Aspartaam, Cyclamaat, Glycyrrhizinezuur, Saccharine, Sucralose, Thaumatine, Neohesperidine-DC, Steviolglycosiden, Neotaam, Sucralose, Aspartaam-acesulfaamzout, Advantaam
Deze zoetstoffen worden in producten verwerkt maar ook als dusdanig verkocht ter vervanging van suiker.
Enkele voorbeelden van merken:
- Candarel
- Tagatesse
- Stevia
- Sugarel
- Nartena
- Prodia
- Ti"light
- Etc.
Extensieve zoetstoffen: Dit zijn zoetstoffen die even zoet zijn als suiker, maar ze leveren wel minder calorieën.
Enkele voorbeelden van extensieve zoetstoffen:
Sorbitol
Mannitol
Xylitol
Maltitol
Lactitol
Isomalt
Erytritol
Polyglycitolstroop
....
Deze zoetstoffen worden in producten verwerkt maar ook als dusdanig verkocht ter vervanging van suiker.
Enkele voorbeelden van merken:
- Sukrin
- Zusto, etc.
Zoetstoffen kunnen dus een goed alternatief zijn voor suiker, maar let op voor de smaakontwikkeling. Door voortdurend zoetstoffen te gebruiken kan je meer zin krijgen in zoet en bestaat de kans dat je sneller naar zoete producten zal grijpen.
In tegenstelling tot suiker is zoetstof niet schadelijk voor de tanden. Let wel op met light frisdranken. Deze bevatten geen suiker, maar nog wel steeds zuren. Deze zuren kunnen leiden tot tanderosie (=aantasting van het tandglazuur).